Spørsmål og svar

Hva er menstrasjon? 

Sirka hver 4. uke sørger hormoner for at et egg modnes i en av eggstokkene. Når det er modent forlater det eggstokken, og beveger seg ned av egglederne og inn i livmoren. Dette kan ta 3-4 dager, og livmoren er allerede forberedt på å ta imot et befruktet egg. Hvis det ikke befruktes, løsner de ytterste lagene av livmorslimhinnen to uker etter eggløsningen, og skilles. Det er dette som er menstrasjon. Menstruasjonsvæsken renner fra livmoren, gjennom livmorhalsen og ut gjennom skjeden. 

 Hvor lenge varer mensen? 

- Vanligvis varer det fra 3-7 dager, men kan variere. Den er kraftigst i begynnelsen, og blir lettere mot slutten. 

 

Hva kan jeg gjøre for å lindre menstrasjonssmertene?

- Du kan lindre smertene ved å slappe av, ta en varmt bad eller bruke en varmeflaske. Visse øvelser kan også lindre krampene. Det er også viktig å gjøre ting som du ser positivt på under menstruasjonen. Les en bok, vær med venner eller ta deg en gåtur. 

 

Hvor mange dager etter en forsinket menstrasjon bør man ta en graviditetstest?

- En graviditetstest kan du ta samme dag, eller 1-2 dager før dagen du forventer menstrasjon. 

 

Hva er det sikreste prevensjonsmetoden?

- Den sikreste prevensjonsmetoden er p-stav eller p-piller som er en hormonell prevensjon. Hvis du ønsker prevensjon uten hormoner er det kondom som er det beste alternativet. Den sikrer også for smitte av kjønnssykdommer og ufrivillig graviditet.

 

Kan jeg bruke tampong hvis jeg har satt inn spiral?

- Du kan uten problemer bruke tampong samtidig som du har spiral. Kvinner har i alle år brukt tampong og spiral samtidig, og det har aldri vært noe som viser at dette fører til et problem. Når du bytter tampong bør du være litt forsiktig, slik at du ikke drar i spiralsnoren.

 

Hvor ofte skal man skifte tampong?

- En tampong kan være i inntil 8 timer omgangen. Det anbefales IKKE ha en lenger da dette kan føre til sopp i underlivet. 

 

Kan tampong brukes på natta?

- Du kan uten problemer bruke tamponger om natten. Noen mener bind kan forskyves eller klumpe seg i løpet av natta, og kan føles ubehagelig. Tamponger kan brukes i inntil 8 timer, så husk å sette inn en ny tampong før du legger deg, og skift med en gang du våkner. 

 

Er uregelmessig menstrasjon normalt?

- 2 av 3 jenter mellom 11 og 17 år har uregelmessig mensen. Det vil si at dette er helt normalt og er ingenting å stresse over. At den er uregelmessig er et tegn på at produksjonen av kjønnshormoner ikke er helt balansert og synkronisert enda.

 

Har du flere spørsmål? kontakt oss på: period.norway@gmail.com